Villa Spaans huis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Spaans huis

Beschrijving

Volgens eigenaar-bewoner zogenaamd "Spaans huis". Nu gerestaureerd landhuis met beboomd voorerf. Voormalige bakstenen toegangspoort: pijlers met steunbeer op arduinen sokkel uit de 16de eeuw(?), heden omgevormd tot hekpijlers.

Ten noorden, grondig gerestaureerde oude woning in 17de-eeuwse-stijl. Witgeschilderde gevels op gepikte plint met kruiskozijnen, zijtrapgevel en dakvensters met tuitgevel. Steekboogdeurtje.
Binnenin twee bewaarde schouwen van dubbele haard. Behouden eiken balkenzoldering met moerbalk versierd met wapenschildjes.

Ten westen, resterend dienstgebouwtje met gewitte gevels op gepikte plint onder zadeldak, afgeboord met windveren. In de zijgevels sporen van rondboogvormige muuropeningen. In erfgevel twee rechthoekige poorten.

Auteurs: Lanclus, Kathleen