Ensemble van stadswoningen

Beschrijving

Empire-getint ensemble van twee bouwlagen samengesteld uit drie rijhuizen van het enkelhuistype en van drie traveeën, onder zadeldak (nok parallel met de straat, leien), volgens archiefstukken van 1849. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met een insprong en stompe hoek in het gevelvlak gevormd door de zevende en achtste travee (uiterst rechts). Benedenverdieping horizontaal geleed door banden onder een dunne puilijst; rechthoekige muuropeningen. Nummers 9 en 11 vertonen een symmetrische gevelopbouw: middentravee met gekoppelde deuropeningen onder Venetiaans deurvenster voorzien van balkon op twee rolwerkconsoles afgesloten door typische ijzeren empireleuning. Rondboogvormige bovenvensters op doorlopende arduinen cordon, boog op verbonden imposten. Rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijstingen in de zevende en achtste travee Bewaard houtwerk voor de bovenvensters van nummer 9 en nummer 13. Onversierd aflijnend hoofdgestel met gedeeltelijk vernieuwde kroonlijst. Gewijzigde muuropeningen voor begane grond van nummer 13.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XX (Ledeberg), 1849/3.

Auteurs: Verbeeck, Mieke