Instituut Onze-Lieve-Vrouw Presentatie

Beschrijving

Instituut Onze-Lieve-Vrouw Presentatie (kleuterschool, lagere school en handelsschool), gesticht op verzoek van bisschop Monseigneur Bracq door het hoofdklooster van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw Presentatie van Sint-Niklaas. Aanvang van de bouw van het klooster en de school op 16 augustus 1876. Opening van de school in september 1877. Gebouwencomplex begrepen tussen de Kleine Kerkstraat (westen), de Zuidstraat (noorden) en de Langestraat (noordoosten en oosten).

Het hoofdgebouw aan de Langestraat dat onder meer het klooster bevat, vormt het oudste gebouw van het instituut (met uitzondering van de kapelvleugel) en beslaat ook de hoek met de Zuidstraat. Roodgeschilderde baksteenbouw met neoromaanse inslag, onder snijdende zadeldaken (pannen). Ondanks het tussenvoegen van een derde bouwlaag (vermoedelijk in eerste helft 20ste eeuw) behielden de gevels hun originele ordonnantie met behoud van de puntgeveltoppen. Rondboogvormige vensters en spaarvelden; verticale gevelgeleding. De rechter zijpuntgevel uitziend op de Zuidstraat vertoont twee vensters met versierd deelzuiltje. Blinde lijstgevels op de hoek met lisenen eindigend op natuurstenen topstukken met driepasmotief. Begane grond deels verscholen achter een voormalige wintertuin, aan de straat afgesloten door een gemetste bakstenen afsluitmuur op arduinen sokkel: lisenen met gesculpteerd topstuk, muurpanelen versierd met rondbogenfries, rechte bakstenen muizentand en vierkante paneeltjes met vierpasmotief. Muur onderbroken voor de toegangspoort in natuurstenen omlijsting met overstekende wimberg.

Halfblinde lijstgevel van elf traveeën en twee bouwlagen met plat dak, tussen voornoemde bouw en de kapelvleugel. Dezelfde karakteristieken en ornamentatie als de afsluitmuur. Polygonale arkeltoren op de zevende liseen, met twee geledingen (spits verdwenen).

Aansluitende vleugel van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) met dakruiter, daterend van 1912-14 en met kapel op de bovenverdieping. Verticaliserende bakstenen lijstgevel. Kapelverdieping verlicht door hoge rondboogvormige tweelichten en een rij ronde oculi. Kapelinterieur met neogotische beschildering, overwelfd met tongewelf op diensten en aan beide zijden met bewaarde gekleurde brandglasramen.

Vleugel evenwijdig met de Zuidstraat van twaalf traveeën en drie bouwlagen achter met muur afgesloten tuin, opgetrokken in 1913-15. Zolderverdieping totaal vernieuwd in 1979. Verankerde bakstenen lijstgevel met lisenen. Ruime getoogde benedenvensters, gekoppelde rondboogvormige bovenvensters. Blinde eerste travee met natuurstenen muurnis met beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Links aansluitend ingangsblok van twee traveeën en drie en een halve verdieping onder leien koepeldak.

Achterliggende vleugels, met voornamelijk klaslokalen, grondig aangepast ofwel vervangen door nieuwbouw in tweede helft 20ste eeuw.

• Historische gegevens afkomstig van het archief van het Instituut.

Auteurs: Verbeeck, Mieke