Stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Beschrijving

Nummers 26-27, samen met nummer 25 (waarvan de gevelbekleding en muuropeningen recent gewijzigd werden), oorspronkelijk een huizenblok vormend van drie bouwlagen, bestaande uit enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen, onder schilddak (nok evenwijdig met de straat, Vlaamse pannen), uit midden 19de eeuw. Opvallend groot volume ten opzichte van de voorts veelal behouden kleinschalige bebouwing van de kaai. Zwart beraapte lijstgevel met door witbepleisterde friezen en arduinen cordons gemarkeerde geledingen. Progressief verkleinende rechthoekige muuropeningen in gewitte omlijstingen; vlakke omlijstingen voor de beluikte benedenvensters, geprofileerde voor de bovenvensters. Grotendeels bewaard gebleven houtwerk. Aflijnende brede houten kroonlijst op klossen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Van het oorspronkelijk huizenblok van drie enkelhuizen bleef alleen nummer 26 bewaard. Nummers 25 en 27 werden inmiddels verbouwd met verlies van erfgoedwaarde.

Auteurs: Jacobs, Els