Ensemble van burgerhuizen ontworpen door H. Vaerwyck

Beschrijving

Imposant ensemble gevormd door drie burgerhuizen in eclectische stijl, gedateerd 1897 door middel van gevelstenen op de geveltop van nummer 51A-53 en naar ontwerp van architect H. Vaerwyck. Drie enkelhuizen van drie bouwlagen met souterrain en respectievelijk twee, drie en twee traveeën, onder zadeldak (nok parallel met de straat, leien met vorstkam) tussen zijtrapgevels. Rode en gele bakstenen lijstgevel op hoge natuurstenen sokkel; sierankers. Nummer 51A-53 uitgewerkt als trapgevel (4 traveeën) met natuurstenen afwerking (pinakels, vleugelstukken en driehoekig fronton met pinakel voor het brede topstuk); flankerende getrapte dakvensters met dezelfde afwerking. Ruime getraliede souterrainvensters. Smalle en hoge rechthoekige vensters en deuren met fijne geprofileerde dagkanten en latei op geprofileerde imposten. Verticaliserend effect verkregen door soort van zogenaamde Brugse travee. Gesculpteerde natuurstenen boogvelden voor de deuren, twee bovenste vensters en het dakvenster van nummer 51A-53. Voorts houten erkers op geprofileerde natuurstenen consoles, voor nummers 51 en 55-59 met ijzeren balkonhekbekroning; erker nummer 51A-53 afgedekt met schilddak (leien). Erker van nummer 55-59 in natuursteen. Aflijnende onderbroken daklijst met rechte muizentand en houten goot.

• s.n. 1898: L'Emulation, plaat 47.

Auteurs: Verbeeck, Mieke