Parochiekerk Sint-Eligius en pastorie met tuin

Beschrijving

Naar het noordoosten georiënteerde driebeukige basilicale kerk, opgetrokken in 1884 op de zogenaamde "Keyberg" nabij de Brusselsesteenweg. Sinds 1892 zelfstandige parochiekerk.

Schip van vier traveeën met niet uitspringend transept en vlak afgesloten koor, onder zadeldak (leien), vroeger ter hoogte van het koor voorzien van slanke dakruiter. In 1937 toevoeging van zij- (zuiden) en voorportaal, zeszijdige doopkapel met plat dak tegen de eerste travee van linkerzijbeuk, en achthoekige klokkentoren van vijf geledingen met korte roodkoperen spits, in de linkeroksel van koor en transept, naar ontwerp van architect W. Vandenbogaerde. Eenvoudig neogotisch bakstenen gebouw met natuurstenen venstertraceringen en zonder verdere noemenswaardigheden.

Bijhorende aangepaste pastorie van 1884 gesitueerd op de hoek van de Keiberg (nummer 1) en Sint-Eligiusstraat ter hoogte van het koor.

• Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Rijksdienst voor Monumenten- en Landschapszorg, dossier 960.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Pastorietuin

Een ijzeren hek sluit de ondiepe voortuin van de straat af. De pastorietuin ligt ten noorden van de pastorie en loopt verder achter de kerk. Aanleg met centraal gazon en omgevende (struiken)border en enkele hoogstammige bomen langs de noordgrens.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2019 (winter), Gent [online],https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 18 januari 2022).
  • Google Maps, Streetview, Keiberg 3, Gent [online] (geraadpleegd op 18 januari 2022).