Roeckxhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Roeckxhoeve

Beschrijving

Volgens de Poppkaart van circa 1860 is dit de zogenaamde "Roeckxhoeve", sedert meer dan 100 jaar paardenfokkerij.

Omgrachte, monumentale hoeve met losstaande bestanddelen, met huidig uitzicht van 1832, zie jaartal van gesinterde baksteen in rechter zijgevel woonstalhuis en gevelsteen boven de deur: deels gekasseid, deels aarden erf met woonstalhuis (nok parallel aan de straat) ten oosten, schuur ten noorden (nok loodrecht op de straat) en latere paardenstal (20ste eeuw) ten zuidwesten (nok parallel aan de straat). Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken.

Woonstalhuis met rechthoekige, veelal aangepaste muuropeningen; in het woongedeelte van zes traveeën zijn de muuropeningen voorzien van arduinen dorpels en vernieuwd houtwerk. Boven de deur gevelsteen met vermelding "Comtesse Douairière/ De Merode Westerlo/ Princesse/ De Grimberghen/ Verlinden Inlendani/ &/ Opdebeeck Receveur/ 1832". Nokversiering met metalen figuur van boer en paard en initialen H.V.B., verwijzend naar de huidige eigenaars Van Brempt. Tegen de achtergevel later aangebouwde stallen met steekbogige of rechthoekige muuropeningen. Tweebeukige schuur van zes traveeën, eveneens met steekbogige of rechthoekige muuropeningen onder houten latei; later aanbouwsel rechts.