erfgoedobject

Gemeentehuis van Gentbrugge

bouwkundig element
ID
26469
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26469
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis (1894-1946), tot 1974 muziekacademie, sindsdien deels gebruikt als vergaderlokalen en bibliotheek, ondermeer van de plaatselijke Heemkundige Kring.

Imposant hoofdgebouw met dubbelhuisopstand daterend van 1894, met twee bouwlagen en drie traveeën, onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, leien); twee kleine dakkapellen en behouden linker zijtrapgevel. Centraal dakvenster en rechter zijtrapgevel verwijderd.

Eclectisch gebouw met voornamelijk neoromaanse inslag. Baksteenarchitectuur met verwerking van natuursteen. Verankerde lijstgevel met rondboogvormige muuropeningen. Vroeger met overdekte galerij op kolommen voor de begane grond, reeds verwijderd in 1897 wegens de hinder voor de voetgangers. Gekoppelde vensters met bewaarde roedeverdeling. Benedenverdieping onder overstekende natuurstenen rondbogen met kraalprofiel en booglijst. Versierde consoles met centraal wapenschild. Bovenvensters met deelzuiltje en ingeschreven in met natuursteen omlijste rondboogvormige spaarvelden. Oculi met vierlob in de boogvelden. Centrale vleugeldeur in open portiek met trap (3 treden). Houten kroonlijst met klossen.

Rechts aanbouwsel daterend van 1907. Lager en smaller dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig met de straat). Bak- en natuurstenen lijstgevel met eclectische inslag, lichtelijk geïnspireerd op het hoofdgebouw. Rondboogvormige muuropeningen met markerende booglijsten. Deurrisaliet vroeger eindigend op dakvenster; bovenvenster met deelzuiltje, deurposten versierd met kwartzuiltje.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Gentbrugge [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26469 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.