Personeelswoningen en duiventoren

Beschrijving

Voormalige personeelshuisjes en duiventoren van het verdwenen kasteel Van de Velde (zie Philippe Van de Veldehof nummer 13). Groep huisjes van één bouwlaag gesitueerd bij het begin van de straat en per twee geschikt rondom half besloten tuintjes; toegang via een ijzeren hek tussen gemetste bakstenen hekpijlers vooraan in de straat en bij het begin van een particulier doodlopend pad dat links langs de huisjes loopt. Vierkante duiventoren gebouwd tegen de achtergevel van nummer 7-9, zichtbaar vanaf het Hélène Maréchaldhof.

Nummers 7-9. Eenvoudige breedhuisjes van het dubbelhuistype met ieder drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), volgens kadastergegevens van 1890. Doorlopende verankerde bakstenen lijstgevel met kleine rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters, afgelijnd door gewitte getrapte bakstenen daklijst met goot.

Vierkante bakstenen duiventoren, deels geïncorporeerd in nummer 7-9, volgens kadastergegevens toegevoegd in 1907. Decoratieve baksteenbouw met markerende hoeklisenen eindigend op kleine pseudo-hoektorentjes. Bovenste geleding met blinde rondboogvormige vlieggaten onder baksteenfries. Vlak afgedekt en rondom afgewerkt met kantelenrij.

Overige huisjes volgens kadastergegevens daterend van 1907.

Nummer 1. Vrijwel alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype van vijf traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Voorgevel met puntvormig dakvenster boven rondboogdeur, twee blinde getoogde vensters en twee omlijste oculi. Linker zijpuntgevel van twee traveeën aan de straatkant verlicht door drie rondboogvensters met arduinen booglijst.

Nummers 3-5. Twee enkelhuisjes van twee traveeën met spiegelbeeldschema. Voorgevel met rechthoekige muuropeningen, zijpuntgevels met rondboogvensters.

Nummers 11-13. Twee huisjes van hetzelfde type als nummers 3-5 doch met rondboogvormige muuropeningen voorzien van markerend geschilderde en verbonden booglijsten, vensters met volle houten luiken.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXI (Gentbrugge), 1890/2, 1907/2.

Auteurs: Verbeeck, Mieke