Landhuis Stalins de Bueren en Van Crombrugghe-Storme met tuin

Beschrijving

Voormalig kasteeltje van Stalins de Bueren en Van Crombrugghe-Storme in de volksmond zogenaamd "kasteel Marie Antoinette" of "rattenkasteel", in aangelegde tuin afgesloten met ijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers, en aan de achterkant uitziend op de oude Leie. Neoclassicistisch gebouw van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (pannen), daterend van 1846. Ontpleisterde bakstenen gevel verwerkt met zandsteen. Lijstgevel gevat tussen hoekbanden, horizontaal belijnd door plint, doorlopende cordons en gekorniste kroonlijst op klossen. Middenrisaliet van drie traveeën met op begane grond beluikte rondboogvormige deurvensters. Gelijkaardige achtergevel met rechthoekige vensters.

• Kadasterarchief Gent, mutatieregisters, Drongen, schetsen, 1846 (nummer 2).

Auteurs: Lanclus, Kathleen