Hoeve De Hostelrije

Beschrijving

De Hostelrije, volgens bewoners daterend van 1827. boerenburgerhuis haaks ingeplant op de straat, met een met gras begroeide voortuin met notelaar en oprit tussen bakstenen pijlers met ijzeren hek. Links van het hek kleine boomgaard.

Fraai boerenburgerhuis met verankerde bakstenen lijstgevel (ten zuidwesten) van twee bouwlagen op gepikte plint onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Zes licht getoogde benedenvensters met luiken en rechthoekige deur in vlakke hardstenen omlijsting. Drie haast vierkante bovenvensters. Aflijnende bepleisterde kroonlijst.

Ten westen, tegenover het woonhuis, dwarsschuur onder zadeldak, naar verluidt volgens gevelsteentje uitgebreid in 1852; ervoor linde.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De dwarsschuur ten westen van het woonhuis werd kort na de inventarisatie ingekort. Het zuidelijkste deel van de schuur werd omgevormd tot een afzonderlijk bijgebouwtje.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 1979-1990, Varendriesstraat 46, Gent [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 19 november 2021).