Hooghe Valckenhuijs

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hooghe Valckenhuijs

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Bourgoyen-Ossemeersen

Beschrijving

Volgens oude documenten behorend aan "sijne conincklijke majesteijt", en naar verluidt bekend als plaats voor het dresseren van valken. Reeds vermeld in het landboek van 1562 en op de kaart van J. Horenbault van 1619. Tot voor enige jaren in vloertegel gedateerd 16.. ?

Boerenwoning van vijf(?) traveeën en links ervan stallen onder doorlopend gebogen zadeldak (pannen), in kern opklimmend tot de 16de-17de eeuw, aangepast in 1852, namelijk woonhuis vergroot met rechtertravee en toevoeging van linkerstalvleugel. Witgeschilderde, verankerde bakstenen gevel op gepikte plint. Rechthoekig getraliede vensters met rechthoekig kozijn (19de eeuw) en dorpel met tegels. Rechthoekig deurtje in geschilderde omlijsting. Rechterzijpuntgevel met aandak afgewerkt met strek, en recenter aanbouwsel.

Binnenin bewaarde oude schouw. Geen elektriciteit, gasverlichting door middel van gloeikousje.

Ten zuiden en ten westen van het woonhuis dwarsschuur en stallen van 1876.