Sint-Gerulfuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Gerulfuskapel

Beschrijving

Bedevaartkapel van Sint-Gerulfus, aangeroepen tegen koorts, omringd door vier lindeboompjes. Gebouwd naar ontwerp van Valentin Vaerwyck ongeveer op de plaats van een kleiner bakstenen kapelletje uit het begin van de 19de eeuw, laatstgenoemde ter vervanging van het oude verscheidene malen wederopgebouwde kapelletje. Variante op traditionele constructies. Ingewijd op 26 september 1948 bij het twaalfde eeuwfeest van de moord op de Heilige Gerulfus in 748 in de wijk Varendries alhier.

Eertijds in het altaar witmarmeren gedenksteen van 1750 nu opgehangen aan de linkermuur. Drie gebrandschilderde ramen van O. Canton.

• DEPREST F., Taferelen uit de geschiedenis van Drongen, l. De H.Gerulphus - onze patroon, H. Gilde van O.L.Vrouw en de H.Gerulphus, 1948.
  • MOELAERT R., Sint-Gerolf in geschiedenis en legende, Appeltjes van het Meetjesland, Maldegem, 1977, p. 150-157.
  • VERMEULEN J., Kerkpatronen, bedevaartplaatsen en devotieoorden in Vlaanderen, Oost-Vlaamse Zanten, 1949, nr. 2, p. 47.

Auteurs: Lanclus, Kathleen