Hof van Noordhout

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof van Noordhout

Beschrijving

Eén van de fraaiste hoeven van de straat en zelfs van de gemeente met een zeer oude geschiedenis. Mooi gelegen in een nog gaaf gebleven omgeving. Zou een overblijfsel zijn van de heerlijkheid Noordhout ook zogenaamd het "Kethulse", naar de familie de la Kethule, vermoedelijk in kern opklimmend tot de 13de of 14de eeuw. Eertijds omwald.

Toegankelijk langs gietijzeren, rood- en witgeschilderd hek. Hoeve met losse bestanddelen rondom een rechthoekig met gras begroeid en beboomd erf met mestvaalt.

Fraai en ruim boerenhuis (ten zuiden) van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen) tussen aandaken met muurvlechtingen, daterend uit de 18de eeuw. Geelgeschilderde verankerde voorgevel op gecementeerde plint in imitatiebreuksteen. Licht getoogde vensters in platte gecementeerde omlijsting met oren. Bewaarde rondboogdeuromlijsting waarin laag korfboogdeurtje: grijsgeschilderde bakstenen omlijsting op sterk geprofileerde neuten, met imposten en sluitsteen en rechte kroonlijst; verzekeringsplaatje boven de deur, op de linker deurstijl inscriptie Joseph. Daklijstbalkjes onder overstekend dekschild.

Binnenin ruime kamer met op de moerbalk van de bewaarde eiken zoldering twee schildjes met opschrift "Anno" "1764", op het eiken fries van de brede schouw gedateerd 1769.

Dwarsschuren ten oosten (nok parallel aan de straat) en ten noordoosten (nok loodrecht op de straat) met witgeschilderde verankerde gevels op gepikte plint voorzien van rechthoekige muuropeningen. Noordoostelijke schuur voorzien van typische doorrit hoger opgaand in het dak.

Auteurs: Lanclus, Kathleen