Hoeve Pastoorshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Pastoorshof

Beschrijving

Zogenaamd "Pastoorshof", later ook ten onrechte zogenaamd "Tempelhof". Eertijds omwald. Begraasd voorerf aan straatkant met heg van meidoorn. Toegang met drie bakstenen pijlers op basis afgedekt met ezelsrugje. Fraai hoevecomplex (18de eeuw) met ten westen groot woonhuis, volgens Deprest tot voor 1870 opgesplitst in twee woningen, naar verluidt links met weefkamer, nu stal.

Thans breedhuis van acht traveeën onder zadeldak (pannen) tussen zijtrapgevels. Twee korfboogdeurtjes met bovenlicht, boven linkerdeurtje gedicht bovenlicht in witgeschilderde barokke omlijsting (baksteen?). Eerste travee met verlaagd venster. Tussen derde en zesde travee twee verkleinde getraliede vensters (van opkamer) boven keldervenstertjes. Twee rechtertraveeën met hoge stenen kruiskozijnen. Zijaanbouwsels onder lessenaarsdak uit de 20ste eeuw.

Binnenin. In de ruime woonkamer (rechts naast de deur) bevindt zich een grote, brede schouw met eiken fries.

Ten noorden grote dwarsschuur en stallingen onder zadeldak, van 1889. Ten zuiden open wagenhuis en erachter voormalig bakhuisje.

• DEPREST F., Drongen Luchteren, Oude hoeven, m.s., s.d.

Auteurs: Lanclus, Kathleen