erfgoedobject

Klooster en kapel Onze-Lieve-Vrouw

bouwkundig element
ID
26332
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26332

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hulpparochiekerk van de wijk Luchteren, proosdij van 1897 tot 1967. Opgericht door Carolus A. Vanden Bogaerde en A. de Lens in 1861 (zie gedenksteen in de plint naast de ingang) voor religieuzen belast met de verzorging van weesjes van Drongen. Aanvankelijk toegewezen aan de zusters van Sint-Vincentius van Wichelen.

Klooster met kapel en woonhuis voor priester, opgetrokken naar ontwerp van Leo Bavo Blanchaert in 1861. In 1867 oprichting van een lagere school, in 1896 kleuterklas. Overgedragen aan de zusters Maricolen van Waasmunster in 1923. Schoolgebouwen vernieuwd.

Eenbeukige bakstenen kapel onder leien zadeldak met dakruitertje. Oostelijke voorpuntgevel afgelijnd met muurpilasters. Spitsboogdeurtje en dito venster met arduinen maaswerk erboven. In top rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Gedrukt deurtje met wapenschild in timpaan. Rechts van deurtje gedenksteen. In zijgevel spitsboogvensters. Vergroot in 1884.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster en kapel Onze-Lieve-Vrouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26332 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.