Hoevegebouwen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevegebouwen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve eertijds behorend aan de heerlijkheid van de abdij van Drongen, naar verluidt ten onrechte zogenaamd "Oostgavere". Boerenhuis met witgeschilderde gevel van vijf traveeën en één bouwlaag op gepikte plint onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), vermoedelijk daterend uit eind 18de of begin 19de eeuw. Licht getoogde, beluikte vensters op dorpel met tegels en smalle rechthoekige deur. Daklijstbalkjes onder overstekend dekschild. Rechterzijgevel met klein Mariakapelletje. Achteraanbouwsel van 1931.

Voor het woonhuis overdekte mestvaalt onder schilddak (pannen), ten noorden van het erf zeer brede schuur met zadeldak, beide uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

• Kadasterarchief Gent, mutatieregisters, Drongen, schetsen, 1931 (nummer 1).

Auteurs: Lanclus, Kathleen