Boerenwoning De Blauwpoort

Beschrijving

Reeds vermeld in landboek van 1604. Zogenaamd naar de blauw geverfde poort, in 1858 verdwenen bij het verleggen van de weg. Omvangrijk ensemble van wit- en roodgeschilderde hoevegebouwen; heden roodgeschilderde vierkante hekpijlers in baksteen ten zuiden en een tweede, eenvoudige toegang ten westen.

Ruim boerenhuis van heden zes en een venster en één bouwlaag onder zadeldak (vernieuwde mechanische pannen). Witgeschilderde bakstenen gevel op gepikte plint met rechthoekige vensters en korfboogdeurtje. Rechts naast deur smal venster (van voormalig kloosterkozijn ?). Sporen van gedichte opening tussen tweede en derde venster. Zijpungevels met muurvlechtingen. Linkerzijaanbouwsel met een venster onder lager zadeldak, nu ingelijfd bij het woonhuis, met zijpuntgevel met muurvlechtingen en korfboogvenster, in voorgevel sporen van gedicht korfboogdeurtje. Rood geverfde stallen ten oosten en westen van het erf met voor de oostelijke stallen grote mestvaalt onder beuk. Vermoedelijk eveneens in kern opklimmend tot de 17de of 18de eeuw, aangegeven door enkele behouden korfboogdeuren, enkele verhoogde delen van vroegere doorritpoorten en de zijpuntgevels afgewerkt met vlechtingen.

Achter het boerenhuis, witgeschilderd bakhuisje met puntgeveltjes voorzien van aandaken met vlechtingen, in de voorgevel korfboogdeurtje en luchtgaten.

• GOEMÉ C., Leielandroute, Gids voor de gemeente Drongen, Drongen, 1974, p.7.

Auteurs: Lanclus, Kathleen