Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Beschrijving

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, ook zogenaamd het kapelleken in de Goedjens. Mooi gelegen kapelletje op een driesprong, op de grens van Drongen met Mariakerke. Bedehuisje opgericht kort na het mirakel in Oostakker in opdracht van Juffrouw Theresia Van den Hecke, recht tegenover de ingang van haar buitengoed het kasteel Ter Beken (nummer 1-3). Vermoedelijk naar ontwerp van architect Auguste van Assche. Inwijding in 1879. Bij testament van 1906 overgemaakt aan de kerkfabriek van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboorteparochie van Mariakerke.

Sinds de Tweede Wereldoorlog witgeschilderd bakstenen gebouwtje op gepikte plint in neogotische stijl. Twee traveeën diep onder zadeldak (leien) met vorstkam in terracotta. Voor- en achterpuntgeveltjes met sierankers. Spitsboogvormige vleugeldeur met deur van hout en glas. Zijgevels op de hoeken versterkt met steunbeertjes met versnijding, aflijnende baksteenfries en twee spitsboogvenstertjes. In de verankerde achtergevel oculus met achtlobbig gebrandschilderd raam ter ere van het Heilig Hart (vervaardigd in het atelier van baron J. Bethune ?).

Binnenin: achter eikenhouten middenschot, altaar met tabernakel en houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

Auteurs: Lanclus, Kathleen