erfgoedobject

Maalderij- en molensite Van Hecke

bouwkundig element
ID
26242
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26242

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij- en molensite Van Hecke
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maalderij
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Maalderij uit 1876 waartegen in 1904 een stenen beltmolen met inrijpoort werd opgetrokken. De woning met nummer 48 is de oude molenaarswoning, die vóór 1830 werd opgetrokken en oorspronkelijk een geheel vormde met de boerenwoning met nummer 50.

Volgens kadastergegevens stond er in de Oudemolenstraat, de straat loodrecht op de Nokerstraat, een korenwindmolen die vóór 1830 was opgetrokken. Deze molen, ook gekend als Oude Molen of Molen De Rijcke, werd gesloopt in 1904.

Vlakbij de molenaarswoning (huidige Nokerstraat 48) werd in 1850 een rosmolen opgetrokken. Deze werd in 1876 afgebroken en vervangen door het nog bestaand gebouw met stoommolen. Toen de windmolen langs de Oudemolenstraat in 1904 werd afgebroken, werd een nieuwe korenwindmolen, type stenen bergmolen, naast de stoommolen opgetrokken. In 1950 werd de windmolen ontmanteld, maar de in de romp ondergebrachte motormaalderij bleef behouden.

Het betreft een hoge bakstenen molenromp met bewaarde rechthoekige uitbouw met inrit voor het laden van karren onder dubbele gebogen rollaag. De molenberg is afgegraven. Boven de inrit steekt een rechthoekige deur. De boven elkaar geplaatste vensteropeningen met metalen roedeverdeling in de molenromp zijn bovenaan afgerond.  

De bijhorende maalderij heeft een afgetopte puntgevel, die twee rechthoekige vensters op het gelijkvloers met daarboven een laadvenster bevat. De maalderij is verhoogd en tot tegen de windmolen aangebouwd.

De oude molenaarswoning (nummer 48) dateert volgens de kadastergegevens van vóór 1830 en vormde oorspronkelijk een geheel met nummer 50. Het betreft een dubbelhuis van één bouwlaag en vier traveeën met gevelaanpassingen, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde en gecementeerde gevel met schijnvoegen en hanggoot. De rechthoekige vensters vertonen duimen en dorpels met tegels.

De aanpalende boerenwoning (nummer 50) is van het dubbelhuistype met zes traveeën, onder zadeldak (pannen). Deze woning bevat een kern uit 18de eeuw (zie muurvlechtingen en sporen van gedichte oude muuropeningen in de linkerzijgevel). Volgens kadastergegevens is de woning aangepast in 1850. De woning wordt gekenmerkt door een verankerde bakstenen lijstgevel met gepikte plint. De rechthoekige vensters in vlakke gewitte omlijstingen zijn beluikt. De rechthoekige deur steekt in een geprofileerde gewitte omlijsting op arduinen neuten. Gewitte cordonband onder de hanggoot.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XIII (Desteldonk), 1850/38, 1876/3 en 1904/11.
  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 367.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Maalderij- en molensite Van Hecke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26242 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.