Landhuis Ter Veuren

Beschrijving

Voorheen zogenaamd Ter Veuren of La vieille maison. Ver achterin gelegen alleenstaand landhuis aan de oever van de Leie gelegen en toegankelijk via een door hagen afgezoomde weg met ijzeren toegangshek tussen vierkante gemetselde hekpijlers en bekronende lantarens. Omringend park met rechts bij de ingang behouden hoevetje (18de eeuw), heden gebruikt als garage.

Herenhuis van acht traveeën met twee bouwlagen onder mank zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) met zijaandaken. Huidig voorkomen uit eerste helft 19de eeuw doch oudere kern (zie aandaken). Beraapte, roze geschilderde voorgevel geritmeerd door rechthoekige, vlak omlijste vensters op arduinen lekdrempels. Aflijnende houten kroonlijst op klossen. Toegevoegde portiek met bekronend balkon en nieuwe deur voor de twee middelste traveeën. Recente links uitgebouwde erker en achteraanbouwsels.

Aan de oever van de Leie gelegen, oorspronkelijk beraapt, heden volledig begroeid tuinpaviljoentje van circa 1800 onder tentdak (mechanische pannen). Korfboogdeur met steektrap en ijzeren leuning aan de tuinzijde en getoogde, vlak omlijste vensters in de overige zijden.

Ten zuiden, grenzend aan en evenwijdig met het voormalig nummer 43 (nu 40), voormalig hoevetje met één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde, beschilderde baksteenbouw op gepikte plint. Rechthoekige beluikte vensters; rechthoekige deuren en garagepoort links.

Auteurs: Bogaert, Chris