Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen bestaande uit een boerenwoning met omhaagd voortuintje (nok parallel met de straat) met haaks erachter, ten noorden oude stallen en recentere dwarsschuur ten oosten van het woonhuis. Erf toegankelijk via breed ijzeren hek met jaartal 1869 en initialen C.B. (naar verluidt de datum waarop de hoeve door de eigenaar Ch. Beelaert geschonken werd aan het O.C.M.W.).

Boerenwoning van zeven traveeën, met één bouwlaag en zadeldak (Vlaamse pannen) met rechter zijaandak met muurvlechtingen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde gewitte gevels op gepikte plint afgelijnd door getrapte bakstenen daklijst. Rechthoekige vensters met sponning en duimen, houten luiken en kleine roedeverdeling in de ramen. Centrale rechthoekige deur met bovenlicht. Achtergevel met hoger geplaatst venstertje met bolkozijn van de opkamer.

Ten noorden, haakse stallen met gewitte bakstenen gevels onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) vermoedelijk ook daterend uit de 18de eeuw. Erachter, bakstenen bakoven en omhaagde boomgaard.

Ten oosten, sombere bakstenen dwarsschuur van zes traveeën, naar verluidt daterend van 1869 (zie jaartal in hek). Ruime korfboogpoort in de derde travee.

Auteurs: Bogaert, Chris