Bedrijfsgebouwen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bedrijfsgebouwen

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Burgerhuis met bedrijfsgebouw

Beschrijving

Industriële constructie, in 1857 gebouwd als rijstpelderij, op de grondvesten van een afgebrande suikerraffinaderij. Herhaaldelijk uitgebreid en van functie veranderd: stoomkatoenspinnerij in 1873; magazijn in 1879; in 1892 stoombroodbakkerij van de N.V. "Volksbelang"; deels gesloopt in 1908. Het huidige deel dateert voornamelijk van 1857.

Bakstenen gebouw van dertien traveeën, drie bouwlagen, onder plat dak met golfplaten (doch bouwnaden aan schouwen wijzen op vroeger zadel-, of zelfs schilddak). Venstertraveeën in verdiepte rondboognissen; industriële boogramen, waarvan in enkele nog de metalen roedeverdeling aanwezig is, hardstenen dorpels. Ronde muurankers boven elke travee, boven elke bouwlaag.

In de zuidoostelijke gevel zijn de twee onderste bouwlagen grotendeels door andere constructies dichtgebouwd, en uitziend op de Raffinaderijstraat werd op de plaats van een vroegere gesloopte vleugel, in een massieve poort onder tudorboog de stijl van Waaistraat nummer 9 doorgezet; langs deze zijde drie bakstenen cordonlijsten als gevelbekroning; sporen van laaddeuren onder dakkapel in zesde travee.

In de noordwestelijke vleugel, langs de Leie, bestaan de vensterdorpels van de begane grond uit een doorlopende hardstenen lijst; dichtgemetselde toegang tot de Leie in eerste travee; toegang tot de Leie, met trap, in tiende travee (bestemd voor laden/lossen van schepen); in zevende travee laaddeuren in tweede en derde bouwlaag, waarboven vroeger laaddeur onder dakkapel. De gevel wordt bekroond door enkele bakstenen kordonlijst, waarboven boogfries met blinde oculus; op elk geveluiteinde korte cilindervormige schouw op kubusvormig voetstuk.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.