Standbeeld van Kiliaan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Standbeeld van Kiliaan

Beschrijving

Standbeeld van Kiliaan, in het Muggenbergpark opgericht in 1982 ter ere van Cornelis Abts, modo Van Kiel(e), verlatijnst tot Kilianus of Kiliaan. Geboren te Duffel circa 1530 en vooral bekend als taalkundige, corrector bij Cristoffel Plantijn in Antwerpen en samensteller van het eerste Nederlandse woordenboek. Hij overleed op 15 april 1607 en werd begraven op het kerkhof van de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Antwerpen.

Te zijner ere werd in 1882 een standbeeld door de Antwerpse beeldhouwer P.J. De Cuyper opgericht op de toenmalige Gemeenteplaats tegenover het gemeentehuis (zie huidige Gemeentestraat; wegens de verkeersdrukte in 1910 overgebracht naar het plein voor de Sint-Martinuskerk; bij de beschieting van 1914 verloor het beeld zijn hoofd en werd afgevoerd naar de school van de zusters norbertinessen; herstelling door de Antwerpse beeldhouwer Jacobs en tijdelijk in de kloostertuin opgesteld; in 1982 overgebracht naar de Hondiuslaan.

Wit stenen beeld van Kilianus, gesigneerd P.J. De Cuyper 1882, op arduinen sokkel met bronzen plaat, verwijzend naar de naam, geboorte- en sterfdatum en -plaats, evenals zijn functies als dichter, vertaler, corrector en samensteller van het eerste Nederlandse woordenboek.

• S.N., Duffel toen, p. 64-69.