Tooghuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tooghuis

Beschrijving

Zogenaamd Tooghuis, van waaruit het volk werd toegesproken bij belangrijke gebeurtenissen. Diephuis met vier traveeën, drie bouwlagen en schilddak (pannen); bepleisterde lijstgevel uit tweede helft 18de eeuw, doch met oudere kern. Aflijning door middel van geblokte hoekbanden en het bekronend driehoekig fronton. Rechthoekige geprofileerde vensters met doorgetrokken onderdorpels. Verdiepte borstwering boven de begane grond. Uitgewerkte barokke deuromlijsting van arduin daterend van 1637: met sleutel gemarkeerde geblokte rondboogomlijsting geflankeerd door geringde Korinthische pilasters met ingediepte schachten uitlopende op versierde consoles die de kroonlijst dragen, tevens balkonplaat voor de 18de-eeuwse leuning van de deurvensters op de tweede bouwlaag. Vleugeldeur met Mariabeeld en sculpturale versiering in barokstijl. Verbouwde benedenvensters.

• HEINS A. 1897: Porte d'entrée monumentale. Inventaire archéologique de Gand, Gent, 217.