Stadswoning De Crone

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning De Crone

Beschrijving

Laatgotisch-getinte trapgevel (5 treden) van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (pannen), uit eerste kwart 16de eeuw, grondig gerestaureerd. Verankerde bak- en zandsteenbouw. Gekoppelde kruiskozijnen met markerende waterlijsten en overspannende ontlastingsbogen (met strek en boogstenen). Overkragende bovenverdieping van tudorbogen op geprofileerde consoles. De penanten van de begane grond rusten op basissen (later aangebracht) waartussen gedichte keldervensters. Rechthoekige deur met door consoles gedragen tussendorpel en bovenlicht met middenstijl. Gevelbekroning in de vorm van een veelhoekig, gekanteeld torentje. De haakse aanbouw (nok evenwijdig aan de straat) met gecementeerde zijtrapgevels loopt door achter nummer 47.