Stadswoning Lijnwaadmarkt

Beschrijving

Eertijds "Lijnwaadmarkt". Mooi barokgeveltje van drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen), daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw. Bakstenen trapgevel (6 trappen + topstuk) verwerkt met zandsteen. Aangepaste gekoppelde rechthoekige vensters afgelijnd door waterlijsten. De sculpturale vullingen van de overkragende tudorbogen op voluutconsoles onder meer voorstellingen van Geloof, Hoop en Liefde boven de benedenvensters en -deur, zijn verwaarloosd.

Gecementeerde achtergevel uitziend op Bij Sint-Jacobs. Trapgevel (5 trappen + topstuk) met sterk gewijzigde ordonnantie.

Aanvullende informatie

In 1984 werden de drie zwaar beschadigde barokke bas-reliëfs boven de vensters van de eerste verdieping gereconstrueerd door Gerard Thienpont, beeldhouwer (Eke-Nazareth). De witstenen bas-reliëfs zijn een uitbeelding van gelukstaferelen (liefde, schoonheid, vreugde). Bas-reliëf 1: twee putti tussen twee hoorns des overvloeds. Eén putti schiet met pijl en boog. Bas-reliëf 2: twee putti tussen twee bloemenguirlandes, staande bij een bloemenvaas. Eén putti reikt een bloem aan om eraan te ruiken. Bas-reliëf 3: twee putti tussen twee hoorns des overvloeds, drinkend van een wijnvat.

• Informatie verstrekt door E. Van Lancker.