erfgoedobject

Burgerhuis In 't Meuleken

bouwkundig element
ID
26060
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26060

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "In 't Meuleken", eclectisch hoekhuis van circa 1900 met over voor- en zijgevel acht traveeën van drie bouwlagen met afgewolfd dak (pannen) met dakkapellen. Baksteenbouw verwerkt met hardsteen. De voorgevel vertoont drie delen: de hoektravee afgewerkt met een getrapt dakvenster, een trapgevel (6 treden en topstuk) van twee traveeën en een lijstgevel van één travee. Neorenaissance en -barok elementen: versierde boogvelden boven de vensters, cartouches, bolvormige ornamenten en de topoculus omlijst met banden die overlopen in voluten met bolornament. De lijstgevel wordt gemarkeerd door een vierzijdige houten loggia. Soberder zijgevel van drie traveeën. Linker-trapgeveltje van één travee. Doorlopende speklagen ter hoogte van dorpels en middenkalven. Recente winkelpui op de begane grond. Van ouds een geheel met Baudelostraat nummer 2.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis In 't Meuleken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26060 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.