erfgoedobject

Stadswoning met trapgevel

bouwkundig element
ID
26057
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26057

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fraai trapgeveltje (6 treden + topstuk) van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen), volgens de cartouches in de top daterend van "anno 1675". Verankerd, bakstenen gebouw verwerkt met zandsteen, bij de harde restauratie vernieuwd met Franse steen. Gekoppelde kruiskozijnen onder een waterlijst met overspannende ontlastingsbogen (alternerend strek en boogstenen), voorzien van lelie-ankers in de zwikken. De waterlijsten houden in de geveltop het profiel van de dekstenen aan. Aangepaste (bredere) vensters op de begane grond: bovendorpel rustend op consoles en voorzien van bovenlicht. Korfboogdeur met bloemdecoratie in de zwikken en bovenlicht.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning met trapgevel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26057 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.