Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis met zadeldak (pannen) en twee bouwlagen, volgens bouwaanvraag van 1717. Bak- en zandsteenbouw. Voorgevel van vier traveeën met in- en uitgezwenkte geveltop, geritmeerd door de doorlopende vensteromlijstingen en dorpels. Gekoppelde, rechthoekige vensters onder een waterlijst; op de tweede bouwlaag zijn de vensters verlaagd. De zolderverdieping met twee vensters wordt afgelijnd door voluten en een hoofdgestel waarboven het verjongend deel bekroond is met een gebogen fronton. De siervazen op voluten en fronton zijn verdwenen, sporen van gevelsteen op de borstwering. Rondboogdeur met een geblokt beloop op imposten en voorzien van sluitsteen, bekroond met een gestrekte druiplijst. Recent winkelraam.

Zijgevel, in de Waaistraat, van drie traveeën boven een arduinen plint. Rechthoekige, vlak omlijste vensters met oren en bekronende waterlijst.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 340, nummer 12.