Neoclassicistisch hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis in neoclassicistische stijl, in de plint gesigneerd en gedateerd J. De Leu-Laureys 1887. Deel uitmakend van rij winkelpanden (nummer 2 tot 10) behorend tot het veel voorkomend type uit het laatste kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw, namelijk bak- en hardsteenbouw van vier bouwlagen met een entresol, afgedekt met een mansardedak (leien) met dakkapellen. Lijstgevels afgelijnd met een kroonlijst op consoles. Winkelpui op de begane grond. Rechthoekige vensters, met gietijzeren leuning op de derde bouwlaag. Doorlopende banden natuursteen ter hoogte van de dorpels en het middenkalf.

Voorgevel van vier traveeën en een hoektravee. Winkelpui en entresol met steekboogvensters gemarkeerd door penanten versierd met afgevlakte bossage. De travee op de verdiepingen worden verticaal geritmeerd door pilasters, deze op de bovenste verdieping worden bekroond met consoles waarop de kroonlijst met klossen rust. Arduinen omlijsting rond de rechthoekige bovenvensters, bekroond door een druiplijst op consoles die op de derde bouwlaag tevens dienst doen als balkonplaat met balustrade voor de vierde bouwlaag, in de afgesnuite hoektravee werd ze vervangen door een driehoekig fronton. Het fries van het bekronend hoofdgestel is verfraaid met geglazuurde tegels waarop geometrische motieven. In de drie traveeën brede zijgevel, Mageleinstraat nummers 78-82, is de uiterste travee smaller uitgebouwd.

Auteurs: Lanclus, Kathleen