• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Breedhuis van zes traveeën, drie bouwlagen afgedekt met een schilddak (Vlaamse pannen); 19de-eeuwse uitzicht, doch met oudere kern. Bakstenen lijstgevel afgezet met gecementeerde hoekblokken op een arduinen plint. Rechthoekige vensters gevat in een gecementeerde omlijsting met negblokken en sluitstenen. De drie laatste traveeën vertonen een lagere bouwlaaghoogte wat ons doet vermoeden dat het huis oorspronkelijk bestond uit twee woningen. Een platte band loopt boven de vensters van de tweede bouwlaag. Laatclassicistische, rechthoekige deur in een vlakke arduinen omlijsting, bekroond met een gestrekte druiplijst. Kroon- en tandlijst met klossen.

Aanvullende informatie

In de achterbouw van Vlasmarkt 6, centraal in het bouwblok, is een muur in breuksteenverband van Doornikse kalksteen wellicht een overblijfsel van het middeleeuwse Sint-Janshospitaal, gesticht in 1191.

• DEBONNE V. 2019: Terreinbezoek Vlasmarkt 6 (Gent) (terreinbezoek op 1 juni 2019)