Woning Michel De Winter

Beschrijving

Zogenaamd "Huis van Michel De Winter", naar een eigenaar uit begin 18de eeuw; later onder meer meubelwinkel, postgebouw van 1961 tot 1973 en café "De Post". Volgens de literatuur gebouwd tussen 1636 en 1638 door Antonius Schouvlieghe, brouwer en drankslijter.

Hoekpand met deels ommuurde achtertuin en klein bijgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw; gedecapeerde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met de straat, mechanische pannen), in kern opklimmend tot de 17de eeuw, doch later grondig aangepast. Zandstenen hoekblokken en sokkel, evenals volume en sporen van steigergaten verwijzen nog naar deze oude kern. Centrale deurtravee met rechthoekige deur in zandstenen omlijsting; hogerop 19de-eeuws deurvenster en balkon. Sobere rechthoekige muuropeningen van hetzelfde 19de-eeuwse type, op de begane grond aangepast tot twee grote vensters, zie bewaarde ontlastingsboogjes. Verzonken muurankers. Houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Gecementeerde linker zijgevel en beschilderde achtergevel.

Interieur met beschilderde stucplafonds en marmeren schouw.

• S.N., Duffel toen, p. 91.