Gemeentehuis van Duffel

Beschrijving

Tot circa 1840 vergaderde het gemeentebestuur afwisselend in één van de vele herbergen. In 1836 besliste de toenmalige burgemeester Reypens tot het bouwen van een gemeentehuis in neogotische stijl naar ontwerp van F. Berckmans; voltooid in 1839; onherstelbaar beschadigd in oktober 1914 en vervangen door een nieuw raadhuis in 1926-1928 naar ontwerp van de provinciale architect G. Careels (ontwerp van 1923); vermits er plannen bestonden om de Netebrug te verplaatsen, zie Handelsstraat, werd het echter niet op dezelfde plaats heropgebouwd, maar ertegenover en 90° gedraaid, zodat de nieuwe verbindingsweg tussen Duffel-Oost en Duffel-West via het gemeentehuis zou lopen. Ingehuldigd in 1928. Interieur van de raadzaal pas in 1950 voltooid in neo-renaissancestijl, eveneens naar ontwerp van G. Careels (ontwerpen van 1939 en 1948). Verbouwd en vergroot in de periode 1994-1996 naar ontwerp van L. Fornoville.

Oorspronkelijk L-vormig complex in neotraditionele stijl met neobarokke inslag. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder leien zadeldaken; drie ingebouwde hoektorens, deels onder uitgewerkte spits. Verwerking van imitatienatuursteen voor neotraditionele elementen als hoekblokken, steigergaten, venster- en deuromlijstingen en vensterstijlen. De neobarokke inslag komt tot uiting in deuromlijstingen en dakvensters. Nieuwe vleugel met sober aansluitend uitzicht.

Kabinet van de burgemeester eertijds bekleed met Mechels goudleder van circa 1640-1680, afkomstig van het 16de-eeuwse burgerhuis "de Pelikaan", dat moest gesloopt worden voor de aanleg van de Hondiuslaan in 1971; heden opgeborgen in afwachting van restauratie. Schilderij "Vinding van het miraculeuze beeldje van Onze-Lieve-Vrouw", Jos Bosteels; borstbeeld van Kiliaan van 1861 door de Duffelaar Constant Jacobs.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, plannen 2, Duffel, dossiers 5, 6, 10.
  • BERGMANS A. en KOLDEWEIJ E., Inventaris van het 17de- en 18de-eeuwse goudleder in Vlaanderen, (Monumenten en Landschappen), XI, 6, november-december 1992, p. 33-46).
  • DE BARSEE L., De bouwkunst in de XIXde eeuw, (Overdruk uit: Antwerpen in de XIXde eeuw), Antwerpen, 1964, p. 257.
  • MATHYS G., Kornelis Van Kiel (Kilianus) befaamde letterkundige der XVIe eeuw, Lier, 1908, p. 15.
  • S.N., Duffel nu, p. 40.