Ensemble burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

In zijn geheel ontworpen huizenblok uit einde 19de eeuw - 20ste eeuw, ingedeeld in drie panden: een hoekpand met drie brede traveeën met afgesnuite hoek, en twee enkelhuizen van twee en één travee, met drie bouwlagen en entresol, onder pseudo-mansardedak (kunstleien) en houten dakkapellen. Baksteenbouw verrijkt met bepleisterde en beschilderde imitatiebanden op de begane grond en entresol (nummers 1-3), speklagen en vensteromlijstingen.

Nummers 1-3 met winkelpui en entresol gescheiden door ijzeren I-profiel, afgesnuite hoektravee afgelijnd door pilasters, markante houten loggia op zware consoles en bekronend balkon. Rechthoekige en licht getoogde gekoppelde vensters met omlopende stucomlijsting en ijzeren balkons.

Nummer 5, 7 met doorlopende speklagen en kroon- en tandlijst op klossen. Drukker gevelritme in onderbouw: rechthoekige vleugeldeuren met bekronende druiplijst en rondboogvormige drielichten ter hoogte van de entresol. Verder gelijkaardige vensters met ijzeren leuningen en bekronende druiplijst op de tweede bouwlaag.