Vleugel Hof van Ravenstein

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vleugel Hof van Ravenstein

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Herenhuis Ligy

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Herenhuis Ligy met binnenplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Middelgroot hoekhuis met drie traveeën brede trapgevel van twee bouwlagen, onder sterk hellend zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), vermoedelijk uit de 17de eeuw, en oorspronkelijk een vleugel van het oude "Hof van Ravenstein" en deel uitmakend van het gebouwencomplex Onderbergen nummer 2. Voorgevel springt achteruit en vormt een scherpe hoek met de huidige rooilijn van de straat; voor de benedenverdieping is een bepleisterde lijstgevel van drie traveeën en één bouwlaag opgetrokken aansluitend bij de aangrenzende gevelwand. Verankerde bakstenen trapgevel (12 trappen, topstuk afgebroken) geleed door waterlijsten en voorzien van zandstenen kruiskozijnen onder ontlastingsboog; twee bolkozijnen als zoldervensters.

Zijgevel: verankerde en bepleisterde bakstenen lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen, hoge rechthoekige vensters met kwartholle dagkanten, voorheen met kruisen waarvan nog sporen in de dichtgemetselde muuropeningen. Hangende goot. Toegankelijk langs rechthoekige deur in muur in verlengde van nummer 1.