Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie burgerhuizen

Beschrijving

Gebogen huizenblok on de hoek van de Steendam. Heden drie rijhuizen van samen acht traveeën (oorspronkelijk negen) met drie bouwlagen en zadeldak (pannen) met dakkapel op middentravee, uit eind 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels, horizontaal belijnd door een gekorniste puilijst en cordons; verticaal geritmeerd door drie risalieten (tweede, vijfde en achtste travee) alternerend met pilasters; geaccentueerde linker zijtravee en middentravee (rechter zijtravee gesloopt?). Getoogde en rechthoekige vensters in stucomlijsting met sluitsteen en bekronende druiplijst op de tweede bouwlaag, fronton en balustrades bij de geaccentueerde travee. Een gekornist hoofdgestel met gelede architraaf, fries met trigliefen op de risalieten en pilasters en kroon- en tandlijst op klossen sluit gevels af.