Herenhuis ontworpen door J.-B. Pisson

Beschrijving

Herenhuis in empirestijl opgetrokken in 1797 naar ontwerp van architect J.-B. Pisson. Breedhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen, onder schilddak (leien). Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op hardstenen plint. Begane grond uitgevoerd in afgeronde bossage en afgelijnd door gekorniste hardstenen puilijst. Uitspringend middenrisaliet van drie traveeën met imitatiebanden en voorts gemarkeerd door balkon over hele risalietbreedte, ondersteunende consoles met leeuwenkop en empireleuning; rondboogvensters met booglijst op imposten. Zijrisalieten begrensd door hoekbanden met imitatiebanden en op de borstwering gemarkeerd door casement met gietijzeren empireversiering. Rechthoekige vensters met lekdrempelconsoles. Gevelbekroning door middel van gekornist hoofdgestel met gelede architraaf, fries versierd met in medaillons ingeschreven vrouwenhoofdjes en kroonlijst op talrijke modillons.

Mobilair: trappenhuis in empirestijl: rotonde met marmeren vloer, empiretrap, galerij met nissenrij met beelden, koepelafdekking met trompe-l'oeil-beschildering. Salons op tweede verdieping met schouwen, plafonds en deurstukken in overgang Lodewiik XVI- en empirestijl.