Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder schilddak (nok loodrecht op de straat, leien), kern vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw. Voorgevel in empirestijl opgetrokken in 1828 naar ontwerp van architect C. De Schilder. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op hardstenen plint, met enkelhuisopstand. Begane grond in afgevlakte bossage afgelijnd door doorlopend balkon op rolwerkconsoles en met empireleuning. Tweede bouwlaag met rondboogvormige deurvensters met booglijst op imposten en penanten met schijnvoegen. Langgerekt casement met typische empireversiering in gietijzer onder rechthoekige vensters van hoogste verdieping met doorgetrokken onderdorpels. Deels omlopend hoofdgestel met gelede architraaf, brede onversierde fries en kroonlijst op klossen. Zijgevel van zes traveeën en drie bouwlagen: verankerde en bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters met lekdrempel; benedenvensters van voor- en zijgevel beluikt. Kroonlijst deels op klossen.