Burgerhuis in classicerende barok

Beschrijving

Lodewijk XIV-dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), volgens archiefstukken daterend van 1731.

Verankerde en bepleisterde topgevel met geschilderde plint, begrensd door licht achteruitspringende hoekbanden met vierkante verdiepte panelen ter hoogte van plint en borstweringen. Horizontale geledingen gemarkeerd door geprofileerde cordonbanden. Gekoppelde muuropeningen met verticaal doorlopende banden. Rechthoekige vensters, met roedeverdeling op tweede bouwlaag. In de geveltop drie zoldervensters met middenkalf, omlijst met doorlopende platte banden. Tweeledige in- en uitgezwenkte top: benedenhelft afgelijnd door vleugelstukken met voluten en afgedekt met hoofdgestel; bovenhelft, klokvormig met driehoekig fronton bekroond en voorzien van blinde vierkante oculus met afgeronde hoeken. Rechthoekige deur met posten met kwarthol profiel op neuten. Sommige gedeelten van gevel op ongelukkige wijze overpleisterd.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 243, nummer 10.