Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder schilddak en rechts haaks zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Vermoedelijk twee oude kernen: drie rechter traveeën onder sterk hellend zadeldak, en onderkelderd met gedrukte kruisgewelven, en gedicht zandstenen kruiskozijn in rechter zijgevel; linker zijgevel met dikke zijmuur, samengevoegd tot een woning in de 18de eeuw en in het eerste kwart van de 20ste eeuw, uitgebreid en voorzien van Lodewijk XV-getinte voorgevel naar ontwerp van architect M. Fétu (zie opschrift).

Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand en hardstenen sokkel met imitatie-bossage; begane grond van Euvillesteen en bovenverdiepingen met natuurstenen hoekstenen. Benedenverdieping met spiegelboogvormige muuropeningen afgelijnd door cordons. Twee linker traveeën op bovenverdieping gemarkeerd door natuurstenen loggia en drielicht met balkon. Deur met gestrekte stenen tussendorpel en bovenlicht met waaier. Kroonlijst op klossen.

Mobilair: Lodewijk XV-trap en -schouwen.