Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis: linkerdeel

• omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis: rechterdeel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Oorspronkelijk een breedhuis van twee bouwlagen en zes traveeën met een zadeldak (pannen) en twee dakkapellen; gevel van 1776. Heden omgebouwd tot twee huizen met verschillend gevelparement (nummer 22 bepleisterd en roodgeschilderd in imitatiebaksteen boven een gecementeerde plint; nummer 20 bepleisterd en witgeschilderd met een zandstenen plint). Rechthoekige vensters gevat in platte banden; oorspronkelijke grote korfboogvormige poort in de tweede travee, afgedekt met zandstenen druiplijst, aangepast tot winkelpui (?) met venster, deur en bovenlicht met glas in lood. Oorspronkelijke rechthoekige deur. Gevelbekroning door middel van hoofdgestel met gelede architraaf, onversierde fries en kroonlijst.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 237, 14.

Aanvullende informatie

De opdeling in twee huizen is opgeheven en de eenheid werd hersteld door de homogene gevelbepleistering naar historisch voorbeeld.

Auteurs: Jacobs, Els