Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving

• is aangeduid als beschermd monument Hoekhuis

Hoekpand uit 1757 gereconstrueerd in de jaren 1980-1990.

Historiek

Het pand Plotersgracht 13-17 dateert volgens archiefstukken minstens uit 1757 maar had mogelijk een oudere kern. De bouwaanvraag door vishandelaar Pieter Van Loo bleef in het Gentse stadsarchief bewaard. De begane grond werd gewijzigd in de 19de eeuw door het inbrengen van een winkelpui.

In 1985-1986 stortte het pand gedeeltelijk in. De herstelwerken aan de gevels en bedaking die liepen van 1986 tot 1993, gebeurden op basis van de 18de-eeuwse bouwaanvraag. De winkelpui werd niet gereconstrueerd.
Het huidige pand is langs de Vrouwbroersstraat één travee korter en in de Plotersgracht één travee breder dan getekend op het 18de-eeuwse ontwerpplan. De gebruikte materialen bij de heropbouw zijn modern.

Beschrijving

Hoekhuis naar 18de-eeuws model doch gereconstrueerd eind 20ste eeuw. Het pand telt twee bouwlagen onder een mansardedak (Vlaamse pannen) met twee dakkapellen, beiden met een driehoekig fronton. De bepleisterde en geschilderde lijstgevels tellen respectievelijk vier en twee traveeën die geritmeerd worden door symmetrisch geplaatste rechthoekige omlijste muuropeningen, alternerend een deur- en een vensteropening langs de Plotergracht en vensteropeningen langs de Vrouwebroersstraat. De dorpels en lateien zijn verbonden door gepleisterde druiplijsten. Een kroonlijst werkt de lijstgevels af.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal opheffingsdossier 4.001/44021/153.1, Huis Plotersgracht 13-17 (S.N. 2023).
  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000657, Huis Plotersgracht 13 (S.N. 1981).
  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Lopend archief, Gent, Plotersgracht 13.
  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, bouwaanvraag 535/237/10.2, Gent: Plotersgracht, 1757: opstand gevel [online], https://beeldbank.stad.gent (geraadpleegd op 27 februari 2023).

Auteurs: Mertens, Joeri