Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Vermoedelijk samen ontworpen huizen met Baudelostraat 24-30, doch varianten tussen nummer 15 en nummer 17. Gecementeerde voorgevels met vier bouwlagen onder plat dak en doorlopende kroonlijst op modillons, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Nummer 15, 15A. Enkelhuis van twee ongelijke traveeën met schijnvoegen onder de arduinen puilijst. Verticaliserende bovenverdieping. Links bredere travee met licht uitspringende loggia op de tweede en overkragende loggia op versierde consoles op de derde bouwlaag en bekronend ijzeren balkon. Rechthoekige bovenvensters geflankeerd door gegroefde pilasters met Ionische kapiteel onder de druiplijst: borstweringen versierd met fijne guirlandes.

Nummer 17. Hoekhuis van twee traveeën en afgesnuite hoektravee met gelijkaardige rechtertravee, doch doorlopende loggia op de vierde bouwlaag en sterker verticaliserend karakter door kolossale vlakke pilasters waartussen de venstertravee en blinde travee met verdiepte panelen en bekronend medaillon gevat zijn. Verder eenvoudige rechthoekige vensters met medaillons op de borstwering van de loggia's. In spiegelbeeld geplaatste rechtse twee traveeën, Baudelostraat 24-30.