Hoekcomplex

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekcomplex

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis in neorococostijl

Beschrijving

Zeer ruim hoekhuis van twee bouwlagen in neorococostijl, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde gevels met aan de voorkant zeventien traveeën. De vooruitspringende partij van elf traveeën, die op de begane grond versierd is met imitatiebanden waarvan de vensteromlijstingen voorzien zijn van een sleutel, vertoont een risaliet van vijf traveeën, bekroond met een driehoekig fronton, dat op zijn beurt een uitspringend deel heeft van drie traveeën; de bovenvensters van laatst genoemde worden gemarkeerd door een gebogen balkon met ijzeren leuning op vier consoles. Spiegelboogvensters op de benedenverdieping en rondboogvormige bovenvensters met gebogen houten tussendorpel verrijkt met rocaillemotief en gevat in een geprofileerde omlijsting. De onderdorpels worden verbonden door een cordon. Met panelen versierde borstweringen. Rondboogpoort in arduinen omlijsting met kwarthol beloop op neuten en met imposten ingeschreven in een spiegelboog met kroonlijst die in de puilijst overloopt. Originele eiken vleugeldeur met uitgewerkte neo-rocailleversiering en bovenlicht.

De voorgevel is heden uitgebreid met twee huizen, namelijk een classicistisch huis volgens bouwaanvraag van 1779 van twee traveeën en drie bouwlagen. Voorgevelbepleistering met imitatiebanden. Overkragende verdieping op gecanneleerde classicistische consoles. Rechthoekige vensters op de bovenverdieping gevat in geprofileerde omlijsting. Bovenste verdieping met lekdrempels op consoles. De tweede bijgevoegde gevel is eveneens een drie bouwlagen hoge bepleisterde lijstgevel van drie traveeën met dezelfde bouwlaag hoogte. Rechthoekige vensters met verbonden onderdorpels. Doorlopende kroonlijst.

Zijgevel in de Zandpoortstraat van vijf traveeën met uiterst links een hoekrisaliet voorzien van een gebogen balkon op twee consoles voor het bovenvenster, waarvan de omlijsting verrijkt is met een sluitsteen. Voorts zelfde muuropeningen als in de voorgevel. De spiegelboogdeur in middeltravee bevond zich vermoedelijk eerst in het risaliet.

Bijbouw van twee en halve bouwlaag in een gelijkaardige stijl met zeven traveeën waarvan een drie traveeën breed middenrisaliet. Vensters met afgeronde bovenhoeken en geprofileerde omlijstingen, in het risaliet thans verfraaid met neorococosleutel. Thans eveneens verbonden met het huis ernaast: bepleisterde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 370, nummer 63.