Burgerhuis Goethals

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Goethals

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Voorheen huis zogenaamd "Goethals", naar de familie Goethals waarvan verschillende leden dit huis van einde 18de eeuw tot midden 19de eeuw bewoond hebben, waaronder kanunnik A.K. Goethals die tijdens de Franse overheersing aan de kerkvervolging ontsnapte. Ook vermeld als het zogenaamd "Borluutsteen" of "Zwarte of Grote Moor".

Breedhuis van elf traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder zadeldak (pannen); kern uit de 16de eeuw thans nog herkenbaar aan de wenteltrap van de traptoren waarvan het bovenste gedeelte met de uitkijktoren in de eerste helft van de 20ste eeuw werd afgebroken; midden op het dak bevond zich namelijk een vierkante uitkijktoren opgetrokken van bak- en zandsteen, met plat dak en hekbekroning; hij telde twee geledingen gemarkeerd door waterlijsten en was voorzien van kruis- en bolkozijnen als vensters; tegen de voorzijde van deze uitkijktoren was een polygonale traptoren gebouwd waarvan enkel de trap bewaard bleef. Voorgevel thans een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel (19de eeuw) met rechthoekige vensters, beluikt op de benedenverdieping; gelede architraaf, fries met halfronde radvensters en aflijnende kroonlijst. Korfboogvormige deur (circa 1760) gevat in geprofileerde omlijsting met neuten, versierde sluitsteen en afgedekt met rechte druiplijst met kleine rocailles in de zwikken; gestrekte houten tussendorpel en bovenlicht met waaier. Twee rechthoekige deuren toegevoegd in de 19de eeuw respectievelijk in vijfde en tiende travee.

Mobilair: twee parallelle gangen aan weerszij van de wenteltrap met tongewelven beschilderd met imitatie caissons.

• BERGMANS P. en HEINS A. 1913: Album du Vieux Gand, Brussel, plaat XXXVI.