• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder U-vormig mansardedak (leien), uit midden 18de eeuw. Burgerhuis vermoedelijk ontstaan door samenvoeging van verschillende panden herkenbaar aan dakenplan, achtergevel en geknikte voorgevel.

Drie rechter traveeën van voorgevel overeenstemmend met diephuis met drie traveeën brede achtergevel; twee nauw aansluitende traveeën met ingang waarachter gang met tongewelf; twee traveeën van geknikt linkergedeelte van voorgevel overeenstemmend met diephuis met achterlijstgevel. Voorgevel: verankerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevel bekroond met driehoekig fronton boven middentravee. Rechthoekige benedenvensters met binnenluiken; bovenvensters in geprofileerde omlijsting. Spiegelboogvormige deur gevat in geprofileerde omlijsting van arduin met neuten en imposten onder een gebogen druiplijst, en voorzien van gestrekte tussendorpel en bovenlicht met smeedijzeren waaier. Eenvoudig hoofdgestel en fronton met oculus met stucversiering.

Achtergevel van drie traveeën en twee bouwlagen met verankerde en witgeschilderde bakstenen lijstgevel; rechthoekige benedenvensters en getoogde bovenvensters, met houten ramen en grote roedeverdeling. Getrapt dakvenster met oculus.

Eénlaags gebouw haaks op voorgevel, nu behorend bij Hoofdkerkstraat nummer 1; voorheen stallen: beraapte lijstgevel met blinde rondbogen.

Achterbouw met voorgevel in Hoofdkerkstraat: verankerde lijstgevel van twee bouwlagen en drie traveeën; voorheen stallen (?) nu gewijzigd tot garage.