erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
25389
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25389

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd monument Molens Goethals
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekhuis met drie bouwlagen afgedekt met een afgesnuit zadeldak (pannen). Drie traveeën brede voorgevel op de luifel boven de pui gedateerd 1712. Gecementeerde, verlaagde en aangepaste tuitgevel met rechthoekige vensters. Middentravee tussen uitspringende vlakke penanten die als booglijst om het halfrond zoldervenster lopen. 20ste-eeuwse winkelpui.

Zijgevel, aan de kant van de Leie, van drie traveeën. Oudere gevelordonnantie (17de eeuw) dan voorgevel. Baksteen gecombineerd met zandsteen voor de onderbouw en speklagen in het verlengde van de dorpels. Kelderverdieping met deur. Fel overkragende bovenbouw op korfbogen rustend op getrapte consoles van natuursteen. Kruiskozijnen verbouwd tot rechthoekige vensters waarvan enkele werden verlaagd en voorzien van lekdrempels en op de uiterste travee van de begane grond voorzien van rolluikkasten en ijzeren leuningen. Twee puntdakvensters met schouderstukken.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25389 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.