Refugiehuis abdij van Drongen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Refugiehuis abdij van Drongen

• is aangeduid als beschermd monument Refugiehuis abdij van Drongen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Bepleisterd en beschilderd rijhuis met twee bouwlagen, drie traveeën en zadeldak (Vlaamse pannen). Onderbouw van Ledesteen. Kern uit de 16de eeuw, in de voorgevel aangegeven door de overkragende bovenverdieping op tudorbogen met consoles, verbonden door een geprofileerde cordon. Aanpassing in de loop van de 19de eeuw: bepleistering, rechthoekige vensters met rolluikkasten op de gelijkvloerse verdieping en het eenvoudig hoofdgestel in verhoogde gevelpartij.

Aanvullende informatie

Het voormalige refugiehuis vormt nu één geheel met de links aanpalende stadswoning en werd samen met dat pand gerestaureerd.

Uit het advies van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) in het beschermingsdossier, blijkt dat deze stadswoning een restant is van het voormalig refugiehuis van de abdij van Drongen.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DA000657, Lange Steenstraat 54: huis, advies KCML (1981).