Middenstandshuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Middenstandshuis

Beschrijving

Heden zogenaamd "Middenstandshuis", door Karel van der Cruyssen (1874-1955) opgericht in begin 20ste eeuw (?) (zie huldeplaat). In zijn huidige vorm: breedhuis van tien traveeën met twee bouwlagen doch bestaande uit een oudere kern (18de eeuw) van vijf traveeën (rechts) onder zadeldak (leien) met haakse vleugel vermoedelijk deel uitmakend van het zogenaamde "kapittelhuis" en vijf rechtertraveeën van oorspronkelijk een bouwlaag in de jaren 1960 verhoogd met een bouwlaag onder plat dak. Bakstenen lijstgevel boven een natuurstenen plint, horizontaal geleed door een arduinen puilijst en geritmeerd door geblokte pilasters en twee oorspronkelijke risalieten (zesde en tiende travee). Lichte getoogde vensters voorzien van arduinen lekdrempels en verdiepte panelen met festoenen in de 18de-eeuwse vleugel. Haakse vleugel met twee bouwlagen en oorspronkelijk negen traveeën met behouden bepleisterde en beschilderde bovenverdieping (begane grond dichtgebouwd), gemarkeerd door een middenrisaliet met bekronend driehoekig fronton (drie traveeën).